Το «πράσινο» φως από τις Επιτροπές της Βουλής πήρε το νομοσχέδιο για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί προς ψηφοφορία την Τρίτη στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, θεσπίζονται αυστηρότατοι κανόνες λειτουργίας για τα funds: «Οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων είναι πανομοιότυποι με εκείνους που διέπουν τις τράπεζες. Δεν αλλάζει η παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στα δικαιώματα που έχει ένας επιχειρηματίας. Είτε είναι στην τράπεζα είτε μεταφερθεί είτε εξυπηρετείτε σε μία εταιρεία δεν αλλάζει το παραμικρό. Ο τρόπος που έγινε η ρύθμιση είναι από τους πιο αυστηρούς».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα υπάρξει ρύθμιση έως τις 15 Φεβρουαρίου: «Υπομονή, στις 15 Φεβρουαρίου να μας κάνετε κριτική ότι παραβιάσαμε μία κόκκινη γραμμή ή δεν προστατεύσαμε κατηγορία που είχαμε πει ότι θα προστατεύσουμε».

Τέλος, εκτίμησε ότι θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες που θα ξεκινήσουν την αναδιάρθρωση των δανείων τους σε ποσοστό που θα φτάσει το 40%.

Κριτική από τους φορείς

Κριτική στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, άσκησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

«Επώδυνη» χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και ότι, «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υποβάθμιση της ακίνητης περιουσίας και σαλαμοποίησης της λαϊκής κατοικίας».

Αντίθετος με τις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέγγου��ης, ο οποίος υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds».

Τέλος, τη διαφωνία του με τις διατάξεις που αφορούν το νέο μισθολόγιο, εξέφρασε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσουβέλης ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τη βουλή.