Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια αλλά και την Τουρκία αναφορικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.

«Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αλλά, εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Και μιλάω για το ζήτημα της ΠΓΔΜ: Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι βεβαίως είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά επειδή υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, οι εταίροι που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, πρέπει να μάθουν να σέβονται το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και κυρίως, να σέβονται την Ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε, να συμβιώσουμε και να επιβιώσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όρους παραχάραξης της Ιστορίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην Τουρκία επισήμανε: «Όπως, επίσης, είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, εφόσον το θέλει και εκείνη και το επιδιώκει. Και εφόσον βεβαίως, και εκείνη σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεσμικό και πολιτικό. Εφόσον σέβεται π.χ. το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το οποίο αφορά τα ανοιχτά ζητήματα που δεν έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία με την Ελλάδα».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος και στο Κυπριακό τονίζοντας πως «σε ό,τι αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σαφές ότι οφείλει να σεβαστεί σε όλη τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το σύνολο του ευρωπαϊκού δικαίου - ιδίως το θέμα του Κράτους Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».