​Με το... κάμα σούτρα, τους μπαχαλάκηδες και τον Μηνά Χατζησάββα ξεκίνησε στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις».

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων: Η αναγνώριση οικογενειακών σχέσεων στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ετερόφυλα. Με υπουργική απόφαση θα δοθεί η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν κληρονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ο ένας από τον άλλο, ενώ θα έχουν και όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η δυνατότητα υιοθεσίας ή πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια.

"Δεν μιλάμε για...κάμα σούτρα"

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου εξέφρασε την πλήρη στήριξη της στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, χρησιμοποιώντας στην επιχειρηματολογία της και το … κάμα σούτρα!

«Δεν μιλάμε για το κάμα σούτρα, ούτε για το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του, αλλά για το δικαίωμα του να είσαι γκέι ή λεσβία», τόνισε η κα Κατριβάνου, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

Η κα Κατριβάνου τόνισε πως οι σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχέδιου δίνουν ελπίδες στα ομόφυλα ζευγάρια, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ και του πολιτικού γάμου.

Αλλαγή στάσης από τη ΝΔ

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου τροποποίησε την καθαρή θέση που διατύπωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης ως προς την υπερψήφιση από την αξιωματική αντιπολίτευση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο κ.Αθανασίου δήλωσε ότι επιφυλάσσεται,προτάσσοντας το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο έχει διατάξεις για τον καταδικασμένο για τρομοκρατικές πράξεις Ρωμανό.

Επίσης,ο πρώην υπουργός ζήτησε τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν... θα μπορούν να υιοθετήσουν.

Το πιο κρίσιμο για τον πρώην υπουργό είναι όμως το άρθρο 12 του νομοσχεδίου. «Με το άρθρο 12 επιτρέπεται η ικανότητα τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών; Αν δεν επιτρέπεται να αποσαφηνιστεί. Αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει την τεκνοθεσία πλαγίως να το πείτε».

Επίσης, ο κ.Αθανασίου έκανε ειδική αναφορά στην διάταξη για τους δρόμους που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να απαλλάσσει τον κατηγορούμενο για παρακώλυση συγκοινωνιών και διακοπή κυκλοφορίας εφόσον είναι υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος. Υπάρχει σκοπιμότητα να εξυπηρετείτε προνομιούχους συνομιλητές σας. Πως θα το αποδείξει το δικαστήριο αυτό; Θα φέρει ....μπαχαλοποίηση της κοινωνικής ζωής; καλούμε τα κόμματα να πάρουν θέση».

"Η περίπτωση Χατζησάββα μας συγκίνησε"

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα -αν και δεν τον κατονόμασε- επισημαίνοντας τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομόφυλα ζευγάρια λόγω της μη αναγνώρισής τους.

«Το παράδειγμα του ηθοποιού που πέθανε πρόσφατα και δεν μπορούσε να ρυθμίσει τις σχέσεις του συγκίνησε και επίσπευσε την ��ιαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παρασκευόπουλος.

«Ο πολίτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μην βλάπτει τους άλλους» τόνισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δεν σχετίζεται ούτε με τη φύση του ανθρώπου, ούτε με τη θρησκεία, αλλά μόνο «με την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία».