​Τα δικά του μηνύματα για την Ελλάδα στέλνει στους Ευρωπαίους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Capital Link που πραγματοποιείται για 17η χρονιά, σήμερα Δευτέρα στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα».

Το Ταμείο επιμένει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις με έμφαση στο ασφαλιστικό.

delia.jpg

Με τηλεφωνική παρέμβαση της στο συνέδριο, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους Θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, υποστήριξε ότι ακόμη και αν οι ελληνικές αρχές κάνουν ότι είναι απαραίτητο, το χρέος ΔΕΝ μπορεί να γίνει βιώσιμο παρά μόνο αν οι Ευρωπαίοι βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Η ίδια τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή,μεγαλύτερη από αυτή που έχει γίνει μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, τρεις είναι οι προκλήσεις για το μέλλον της Ελλάδας:

«1.Το ασφαλιστικό, γιατί είναι μη βιώσιμο και το πιο ακριβό στον κόσμο. Χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5%. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Το συνταξιοδοτικό πρέπει να αλλάξει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες περικοπές στις συντάξεις 2. Τα κόκκινα δάνεια να ρυθμιστούν, και το θεσμικό πλαίσιο να ολοκληρωθεί. 3. Η ανταγωνιστικότητα να βελτιωθεί για να μειωθεί η ανεργία».

«Έχουμε υποστηρίξει ενεργά την Ελλάδα και με τεχνική και με οικονομική βοήθεια από την αρχή του προγράμματος και ελπίζουμε να συμμετάσχουμε και με το δικό μας πρόγραμμα στις αρχές του χρόνου» τόνισε η κα Βελκουλέσκου, ξεκαθαρίζοντας ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και να γίνουν μεταρρυθμίσεις. «Είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με τις Ελληνικές αρχές», πρόσθεσε η ίδια.

Ούτε το... 2018 δεν βλέπει πλεόνασμα το ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει ήδη επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση και στους ευρωπαίους ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% το 2018, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης «ναρκοθετείται» από το γεγονός ότι σημαντικά μέτρα, είτε δεν νομοθετούνται, είτε αν έχουν νομοθετηθεί δεν εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κατάλογος των μέτρων είναι συγκεκριμένος και περιλαμβάνει: Αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, περικοπή 380 εκατ. ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες του 2016, είσπραξη των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις και είσπραξη των εσόδων από τα παιγνιομηχανήματα VTL's ύψους 120 εκατ. για φέτος».

Η "τρύπα" που ανοίγουν όλα αυτά εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 4,8 δισ ευρώ φέτος και αθροιστικά στην τριετία 2016-2018 στα 6,6 δισ. ευρώ.

Ευρωπαίοι εταίροι: Τελειώνει τον Ιανουάριο η πρώτη αξιολόγηση και τον Φεβρουάριο ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

kostelo.jpg

Οι Ευρωπαίοι εταίροι από την πλευρά τους εκτιμούν ότι εντός Ιανουαρίου θα τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση για να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο η συζήτηση για το χρέος, ώστε να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Αν και οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες να περάσουν όλα τα νέα μέτρα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις δύο εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε οκτώ μήνες, αλλά και την ψήφιση της συμφωνί��ς, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο από την πλευρά του δήλωσε τηλεφωνικώς, πως «το θέμα δεν είναι αν θα γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά ...ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση (τέλος Γενάρη). Είναι δύσκολες οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, αλλά οι προοπτικές είναι αρκετά καλές».

Μιλώντας για την συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ.Κοστέλο τόνισε ότι «το ΔΝΤ θα αποφασίσει για την συμμετοχή, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους είναι μείζονος σημασίας το θέμα. Έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκ�� περισσότερο ανθεκτική από ότι αναμέναμε».

Τσίπρας: To δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη

ale.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, αφού δήλωσε ότι "πετύχαμε μια ξεκάθαρη δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους", εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στην Ελλάδα, καλώντας τους επενδυτές να εμπιστευτούν την χώρα μας.

Του Δημήτρη Σουλτογιάννη (Νέα Υόρκη)