​«Η ιστορία των κοινών περιπολιών όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, την Σύνοδο Κορυφής, έχει τελειώσει». Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «δεν θα περάσουν τα σχέδια που κάνουν κάποιοι στην Επιτροπή, για έναν καινούριο σχεδιασμό για τη νέα Ακτοφυλακή, και έχουν στο μυαλό τους ότι αυτή μπορεί να κάνει κοινές περιπολίες».

«Αυτή θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει- στο καινούριο έγγραφο που φτιάχνει η Επιτροπή για την Ακτοφυλακή- δέκα μήνες με δύο χρόνια», εξήγησε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της συνεργασίας.

O κ.Κοτζιάς τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία δεν πρέπει να γίνονται μέσω τρίτων, «διότι οι τρίτοι δεν φροντίζουν τα δικά μας συμφέροντα, αλλά τα δικά τους».

Ο κ.Κοτζιάς, αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι η χώρα μας πληρώνει αποφάσεις άλλων, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη «να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία». Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την τουρκική ηγεσία στη Βαλέτα και στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα για μια σειρά μέτρων, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξε «την προηγούμενη Παρασκευή, συνάντηση των τεχνικών ομάδων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα».

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα στο star.gr, o κ.Κοτζιάς αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα συγκαλέσει τριμερή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελάριου, Α. Μέρκελ και του προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν για το προσφυγικό.