​Την απόφαση της κυβέρνησης να μην ρισκάρει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας σε ημερίδα για την αγορά ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, προσθέτοντας ότι η αποζημίωση της επιχείρησης για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%.

Περιγράφοντας μάλιστα τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ο έλεγχος των δικτύων από το Δημόσιο αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό ο νέος ΑΔΜΗΕ θα περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και κατόπιν το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ ένα 20% σε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.

Επίσης, η πλειοψηφία του ΔΣ θα ελέγχεται από το Δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής, το δε μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Ο κ. Σκουρλέτης, πρόσθεσε ακόμα πως η αποζημίωση της ΔΕΗ θα προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα των κερδών προ φόρων του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου.

Τέλος το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου προβλέπει ότι αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ακόμα ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή λύση για να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας και κατήγγειλε προσβλητικές συμπεριφορές από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, λέγοντας με νόημα ότι «κάποιοι ξεχνούν πως η Ελλάδα δεν έχει απεμπολήσει τα δικαιώματά της».

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε πως το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις είναι οι δημοπρασίες «φθηνής» ενέργειας από τη ΔΕΗ, ώστε να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ενέργειας και απέκλεισε την εφαρμογή του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ.