​Τριμερή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελάριου, Α. Μέρκελ και του προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν για το προσφυγικό θα συγκαλέσει η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε την Κυριακή στο Mega, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

«Εμείς θα πάρουμε μια πρωτοβουλία, την έχουμε πει, είναι μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που τη στηρίζουμε πρακτικά ως υπουργείο Εξωτερικών, θα συγκαλέσουμε στη Χίο μια συνάντηση ανάμεσα στην Μέρκελ, τον Ερντογάν και σε εμάς – και μάλιστα σχεδιάζουμε μετά να περάσουμε απέναντι στη Σμύρνη για να δούμε και τις δύο πλευρές», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Επεσήμανε πάντως ότι ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την τριμερή, σημείωσε όμως ότι θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ακόμα ότι τόσο η Α. Μέρκελ, όσο και ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχουν συμφωνήσει καταρχάς στη συζήτηση και μένει πλέον να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

Αναφερόμενος στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους οικονομικούς μετανάστες που έρχονται συγκεκριμένα από το Μαρόκο, μιας και ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία, που προκαλούν και τα επεισόδια στα κέντρα φιλοξενίας και σημείωσε ότι αυτούς τους ανθρώπους, που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς με πολύ φθηνά εισιτήρια, θα πρέπει να τους απομονώνουν στο αεροδρόμιο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 750.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από το Αιγαίο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις αρχές του χρόνου.