Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής το συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πραγματοποίησε συνέλευση και το Σάββατο, κατέληξε σε ένα σχέδιο απόφασης μετά από πολύωρες συζητήσεις ενώ στο αρχικό σχέδιο ενσωματώθηκαν και κάποιες προτάσεις τροποποιήσεων. Επιπλέον αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Συνεδρίου να γίνει μέσα στον Απρίλιο.

«Ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων», τονίζεται στο σχέδιο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε την έγκριση των μελών.

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του σχεδίου, που έχει τίτλο «το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα», αναφέρεται ότι τα σενάρια αυτά έπεσαν στο κενό, «καθώς είν��ι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».

«Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου», υπογραμμίζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και καθιστά σαφές ότι στόχος του κόμματος είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ΄ αυτήν την προσπάθεια η ΚΕ καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθούν», υπογραμμίζεται.

Επι��λέον, η ΚΟ επιτίθεται μέσα στο κείμενο σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ κατηγορώντας τους ότι «επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής».

Αναφέρεται ακόμη ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ «δεν στηρίζουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης και δεν αντιτάσσονται στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της ΕΕ που θέλουν τη χώρα να είναι αποικία χρέους των δανειστών».

Μάλιστα κάνουν λόγο και για την Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «η εκλογική της βάση έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά και η ανάγκη για εκλογική επιβίωση καθιστά το κόμμα αυτό απρόβλεπτο ενώ οι πολιτικές του θέσεις σ��νιστούν ένα δημαγωγικό συνοθύλευμα». Όσο για το ΚΚΕ, σημειώνεται ότι «αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία και αποφεύγει να πάρει τη θέση που πρέπει να πάρει και συλλήβδην εντάσσει το ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο μέτωπο με το οποίο αντιπαρατίθεται».