Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταίρους το βράδυ της Παρασκευής μετά το μπαράζ διαβουλεύσεων και συναντήσεων ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Σταθάκη και τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές, ενώ ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμά της, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για την ψήφιση της β΄ δέσμης των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Σάββατο στη Βουλή και να ψηφισθεί την Τρίτη. Εκτός από την υλοποίηση των ήδη συμφωνηθέντων, τις προηγούμενες ημέρες, με τους θεσμούς, προβλέπεται άνοιγμα της αγοράς των επιχειρηματικών δανείων για τα ειδικά funds πλην των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταναλωτικών.
Οι δανειστές φέρονται να δέχονται πλέον το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η πώληση μόνο επιχειρηματικών δανείων στα ειδικά funds που θα αγοράσουν κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και εν συνεχεία θα αναλάβουν να πιέσουν τους δανειστές για την εξόφλησή τους.
Το τι θα γίνει πάντως με τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια, όπως και με τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επανεξεταστεί στη συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, με το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία στο συγκεκριμένο ζλητημα να μετατίθεται για τις 15/2/2016.
Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ακόμη το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θεσμοθετούνται οι αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους, ενώ θα υπάρξει και πακέτο ρυθμίσεων για την σύσταση νέας Ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Την Τρίτη αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Εuroworking Group (το οποίο συνεδρίασε και σήμερα) προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.
​​​​​​​​​​​​​​​​​