«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση και η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο η Ιταλία δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ευρωπαϊκές λύσεις» επισήμανε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του σε κοινή σύνοδο των κοινοβουλευτικών επιτροπών Συνταγματικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ιταλικής Βουλής και Γερουσίας.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από το Ιανουάριο του 2015 ανέρχεται σε π��νω από 850.000. Η Ιταλία ως κράτος-μέλος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει καλά τι σημαίνει να αντιμετωπίζει αυξημένες ροές προσφύγων επί καθημερινής βάσεως» τόνισε.

Για τη θέση της Κομισιόν επί των συνεχών ροών προσφύγων, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως για την εξεύρεση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής και ολοκληρωμένης λύσης σε αυτή την πρόκληση, μία λύση που εξισορροπεί την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι τριπλασιάσθηκε η παρουσία της Frontex στη θάλασσα και αυξήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι για την εκτέλεση των κοινών επιχειρήσεων Ποσειδών και Τρίτων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο η Ε.Ε. στη διάσωση χιλιάδων ζωών».

​​