Στα πρόσωπα που απογοήτευσαν και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες κατά το 2015 συγκαταλέγει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις και στην πραγματικότητα πουθενά αλλού δεν είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στην Ελλάδα» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα. Η ίδια επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με υποσχέσεις για την εκδίωξη της τρόικας, την ακύρωση της δανειακής σύμβασης, αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 1.300 ευρώ, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική στην Ελλάδα.

«Η οικονομία είναι σε καθοδική πορεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να παρακαλέσει τους εταίρους στην ΕΕ για νέα δάνεια και να αποδεχθεί νέες περικοπές, ώστε να αποτρέψει την επαπειλούμενη χρεοκοπία. Οι συντάξεις μειώνονται κι άλλο, ενώ το άχθος του χρέους γίνεται όλο και βαρύτερο» επισημαίνει.

Κριτική ασκεί η Handelsblatt και στον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο, στον οποίο καταλογίζει «ελάχιστο τελικό αποτέλεσμα» παρά τα «μεγάλα σχέδια», όπως υποστηρίζει.

Παρά επίσης τα θετικά σχόλια για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ασκεί κριτική ότι «στην αρχή επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη προς τον όχι εντελώς αξιόπιστο πρωθυπουργό Τσίπρα», αλλά προσθέτει ότι ��αργότερα «άρχισε να υιοθετεί πιο σκληρή στάση» που έφερε αποτέλεσμα, που το χαρακτηρίζει «νίκη» για τον Γιούνκερ: «Ο Τσίπρας υποχώρησε, αποδέχθηκε τους όρους των δανειστών και η Ελλάδα μπόρεσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης η Άγκελα Μέρκελ εξαρτάται πλέον περισσότερο η ίδια από τον Αλέξη Τσίπρα, απ' ό,τι προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας από αυτήν.

​​