Προ των πυλών είναι πλέον η μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή η οποία θα έχει τη δυνατόττηα να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του αρμόδιου κράτους-μέλους.

Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, μετά την έγκριση από το Κολλέγιο των Επιτρόπων την ίδια ημέρα.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί επίσης στους 28 ηγέτες της ΕΕ κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του 2015, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι σε θέση σύμφωνα με κοινοτική πηγή να έχει αυξημένους πόρους, καθώς θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της σε σχέση με αυτόν της Frontex, θα έχει το δικό της προσωπικό (τουλάχιστον 1.500 άτομα) και εξοπλισμό, χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τις συνδρομές των κρατών-μελών.

Για τη δυνατότητα παρέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, διευκρινίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή θα μπορεί να ενεργεί χωρίς επίσημο αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, όταν κρίνεται αναγκαίο, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις».

​​