​Για το προσφυγικό απάντησε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά από ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη.

«Το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση, είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης. Το προσφυγικό δεν είναι το καλύτερο θέμα για να κάνει κανείς αντιπολίτευση. Η αναπαραγωγή της ακροδεξιάς ατζέντας και μέσα στη Βουλή ενισχύει το ρατσισμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, καλώντας όλες τις χώρες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη προσφύγων.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ακόμα ότι «είναι υποχρέωσή μας η διάσωση και όχι η επαναπροώθηση, που είναι παράνομη» και αναφερόμενος στο κέντρο ταυτοποίησης στην Κω τόνισε:

«Υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις στην Κω, από ορισμένα στοιχεία που συνήθως αντιδρούν. Αν δε�� γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι καλύτερα; Μεμονωμένες αντιδράσεις κατοίκων στην Κω δεν είναι και τόσο αυθόρμητες. Η πλειοψηφία των κατοίκων στα νησιά ανταποκρίνεται με ανθρωπιά».

Υπογράμμισε επίσης ότι τίθενται και θέματα εθνικής ασφάλειας και γι’ αυτό θα πρέπει η χώρα να είναι συνεπής.

«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας και των παράνομων επαναπροωθήσεων. Εδώ έχουμε πρόσφυγες. Έχει αλλάξει το κλίμα, δεν είναι όπως ήταν πριν πολλά χρόνια με φαινόμενα παραβατικότητας. Έχουμε ανθρώπους μεσαίας τάξης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το προσφυγικό είναι μια παγκόσμια κρίση και διέψευσε ότι η επιλογή των σημείων για τα κέντρα ταυτοποίησης «επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη».

Σχολιάζοντας τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Τάε Κβο Ντο, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Μικροεπεισόδια μεταξύ ταλαιπωρημένων ανθρώπων είναι μικρότερης έκτασης σε σχέση με εκείνα που γίνονται κάθε Κυριακή στα γήπεδα».

Όσο για την επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταναστών στην Ειδομένη, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Είδαμε ότι και στα δύσκολα μπορούμε να ανταποκριθούμε χωρίς να ανοίξει μύτη. Έλεγαν κάποιοι “τώρα θα δείτε πως βαράει η Αριστερά". Οι ίδιοι άνθρωποι είναι, αλλά υπήρχε πολιτική βούληση και εντολές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδος στο προσφυγικό.

«Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και στο προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία. Η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015.

«Όταν έφτασαν οι μετανάστε�� στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση. Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης», είπε ο κ. Λεβέντης.

Εντόπισε τέλος και επεσήμανε προβλήματα και ανεπάρκειες ως προς την καταγραφή προσφύγων, όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό, ενώ σημείωσε ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.