​Δύο βόμβες πέταξε το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, που αφορούν στα οικονομικά των κομμάτων και ιδιαίτερα στα οικονομικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου του πρώην υπουργού Γ. Νικητιάδη για το εκλογικό σύστημα, ο κ. Βούτσης αποκάλυψε ότι έγινε λάθος στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή και εγγράφηκε για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων το ποσό των περίπου 5 εκατομμύριων ευρώ, αντί των 15 εκατ. που ήταν πέρσι και των 22 εκατ. που ήταν πρόπερσι.

«Δεν το κατάλαβε κανείς, ούτε τα κόμματα που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι ένα πολύ μικρό ποσό για τα κόμματα μιας οκτακομματικής Βουλής και τα κόμματα των ευρωεκλογών και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Το λάθος αυτό δεν είναι εύκολο να διορθωθεί. Μόνο σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού μπορεί να διορθωθεί, κι αν γίνει νόμος ειδικά γι’ αυτό, ο κόσμος θα πει ότι έκαναν αλλαγή μόνο για την πάρτη τους».

Όμως ο Πρόεδρος της Βουλής δεν αρκέστηκε μόνο σ’ αυτή την αποκάλυψη, αλλά έκανε ακόμα μία, άκρως ανησυχητική, που προκάλεσε και το ενδιαφέρον των παρισταμένων στην εκδήλωση.

Ο Ν. Βούτσης, αποκάλυψε ότι τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες, το κουαρτέτο τω�� δανειστών ζητάει να καταργηθεί το ακατάσχετο που ισχύει για το 40% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα, κάτι που αν περάσει, πλήττει κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που είναι χρεωμένα μέχρι το… κόκκαλο και έχουν στηρίξει τις ρυθμίσεις του δανεισμού τους στην κρατική επιχορήγηση.

«Αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία δύο μεγάλων και ιστορικών κομμάτων», είπε ο κ. Βούτσης και έκανε έκκληση «να βοηθήσουμε όλοι να βγούμε από την κρίση με πανίσχυρα δημοκρατικά κόμματα, με διαφάνεια και θεσμική ενίσχυση».