Φωτιές ανάβει με γνωμοδότησή της, που δεν έχει πάντως δεσμευτικό χαρακτήρα, η Διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θεωρεί ουσιαστικά αντισυνταγματικές τις τοποθετήσεις της νέας ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας από το υπουργικό συμβούλιο, διότι δεν τηρήθηκε η αρχαιότητα.

Η Ολομέλεια τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της άποψης που εξέφρασε πρόσφατα και δημόσια ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλ��κής Θάνου, η οποία του είπε πως κι εκείνος δεν τήρησε την αρχαιότητα σε κάποιες περιπτώσεις. Άλλωστε αποτελεί σχεδόν συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων να μην τηρούν πάντα την αρχαιότητα στις επιλογές τους.

Χαρακτηριστικό επίσης του κλίματος που διαμορφώνεται στη Δικαιοσύνη είναι ότι ορισμένοι δικαστές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, όπως και η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η οποία αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην Ολομέλεια, στην οποία προήδρευσε η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Φλωρεντία Καλδή.

Κατά τις πρόσφατες προαγωγές στις θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 2015 α��ό το υπουργικό συμβούλιο, έγιναν βαθιές «βουτιές» στη επετηρίδα.


Απάντηση Παρασκευόπουλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Με ανακοίνωση απάντησε ο Νίκος Παρασκευόπουλος στη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει σχετικά με το ζήτημα:

«Είναι σαφές, ότι αν το Σύνταγμα θα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων την αρχαιότητα θα εκφραζόταν υ��έρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό.

Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας. Τέλος, τονίζεται ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας».

​���​​