«Τα μαζεύει» πλέον ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς σχετικά με την κριτική που του ασκήθηκε για την τοποθέτησή του χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει δικαστικά η Ελλάδα την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αλλά και για τον χαρακτηρισμό τους από τον ίδιο σαν… «Ελγίνεια» (από τον λόρδο Έλγιν που τα έκλεψε), σε αντίθεση με την ορολογία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.
«Κακώς χρησιμοποίησα και συμφωνώ μαζί σας ότι το πολιτικά σωστό είναι να μην λέμε Ελγίνεια. Και το πιο σωστό να μην λέμε Μάρμαρα, αλλά αποκατάσταση του Παρθενώνα» τόνισε σήμερα στην ίδια Επιτροπή ο κ. Μπαλτάς.
Αναφέρθηκε όμως και στην σκληρή κριτική που του άσκησε χθες ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας (ΝΔ). «Ο κ. Τασούλας βγήκε χθες στα κανάλια και σχεδόν με έβγαλε εθνικό μειοδότη. Είπα χτες ότι όσο ισχυρά και αν είναι τα επιχειρήματα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η δίκη… Αν χαθεί η δίκη χάνεται η υπόθεση της διεκδίκησης» υποστήριξε.
Στη συνέχεια άνοιξε ο ίδιος «παράθυρο» να διεκδικηθεί νομικά η επιστροφή των Μαρμάρων, υπό προϋποθέσεις.
«Για να φτάσουμε στη δίκη, αν φτάσουμε, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά όλα τα επιχειρήματα» ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε λίγο αργότερα ότι «το θέμα της δίκης είναι ένα ειδικό θέμα και αν ενδεχομένως φτάσουμε εκεί να φτάσουμε με τα καλύτερα επιχειρήματα, να έχουμε μαζί μας το σύνολο της κοινής γνώμης. Και καλύτερο είναι να γίνει η προσφυγή από τη διεθνή κοινότητα».
Ο υπουργός Πολιτισμού ��ρόσθεσε για το ίδιο ζήτημα: «Να μην κάνουμε μικροπολιτική στη βάση μιας φράσης που ακούστηκε εδώ».
Από την αντιπολίτευση κριτική άσκησε η Έλενα Ράπτη (ΝΔ) η οποία χαρακτήρισε την διεκδίκηση «διαρκή και απαράγραπτη», η Χ. Κεφαλίδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) που ζήτησε να υπάρξει πρωτοβουλία για ενημέρωση στην Ολομέλεια για το ποια θα είναι η στρατηγική από εδώ και στο εξής και ο Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι), ο οποίος καυτηρίασε την αναφορά σε Ελγίνεια «γιατί περιποιεί τιμή στον κλέφτη», ενώ μίλησε και για «διπλωματική γκάφα» με τα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό για τη μη δικαστική διεκδίκηση.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του Star

​​