​Την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους.

«Βρισκόμαστε σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αποσταθεροποίηση. Στο πλαίσιο αυτό η τριμερής αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτή την προσέγγιση εξετάσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας. Υιοθετήσαμε επίσης σήμερα την κοινή δήλωση των Αθηνών που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σε αυτή συγκαταλέγεται και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

«Παράλληλα εκφράσαμε την υποστήριξη στις προσπάθειες του ΟΗΕ σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για ειρήνη στη Συρία με όρους ανοικοδόμησης της χώρας. Επίσης την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό όπως ο ISIS», συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η τριμερής τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Μιλήσαμε ακόμα για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογείου και τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

«Η συζητήσεις μας αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποκλεισμού τρίτων χωρών, αλλά αποτελεί πρόκληση και γι’ αυτές για οριοθέτησή τους στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε ο Α. Τσίπρας.