​Την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, αποφάσισε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τη συγκεκριμένη πρόταση είχε κάνει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς και στόχο έχει να δημιουργήσει ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντικτύπου του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Μ. Σουλτς απέστειλε στις 2 Δεκεμβρίου σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Νομισματικών Υποθέσεων, Ρ. Γκουαλτιέρι με την οποία του ζητούσε τον μέγιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο όσον αφορά στην εφαρμογή των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της απόφασης πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η ECON θα έχει τον κεντρικό ρόλο στην προτεινόμενη διαδικασία, με παράλληλη συμμετοχή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

Στην επιστολή του κ. Σουλτς διευκρινίζεται πάντως ότι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι η συμμετοχή του στην διαδικασία υλ��ποίησης, αλλά η διασφάλιση της διαφάνειας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Την απόφαση σχολίασε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, γράφοντας στο Twitter:

«Κάθε βήμα που ενισχύει την διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι θετικό. Η πρακτική του να αποφασίζονται τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες είναι απαράδεκτη. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στα εθνικά κοινοβούλια».