​Να κατεβάσει τους τόνους επιχείρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβασίλη, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», μετά και από τη χθεσινή σκληρή της απάντηση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος επανέφερε την απειλή του Grexit.

«Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο», είπε η κα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις. Συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».

Όσον αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, επεσήμανε όμως ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

«Το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή. Η Ευρώπη πάντως θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα μόνη της παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματ��».

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, η κα Γεροβασίλη τόνισε πως «έχουν ζητηθεί πολλά από τη χώρα που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και πολλά που έχουν απορριφθεί».

«Όλα είναι αποτέλεσμα συσχετισμού και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμών», σημείωσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε και τον κ. Ν. Κοστέλο, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να πολιτικοποιήσει την δημόσια διοίκηση, αντιθέτως, θέλει να σταματήσει αυτή την λογική του πελατειακού κράτους. Η συνέντευξη δεν είναι ρουσφετολογικό εργαλείο και δεν πρέπει να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Προανήγγειλε τέλος διαγωνισμό για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία της χώρας να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας, των πολιτών και των ασθενών.