​Έντονος εκνευρισμός επικρατεί ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ μετά από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ο οποίος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναρωτήθηκε αν τελικά είναι σκόπιμη η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στην Ουάσιγκτον, Δ. Σουλτογιάννη, πηγές του ΔΝΤ τονίζουν ότι τον περασμένο Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Διαμηνύουν μάλιστα ότι το Ταμείο θα βοηθήσει μόνο αν το ζητήσει η Αθήνα, διαφορετικά αν η ελληνική πλευρά δεν το επιθυμεί, μπορεί να το δηλώσει επισήμως, να αποπληρώσει τα δάνειά της προς αυτό και να αποχωρήσει.

Επί της ουσίας το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν πρόκειται να δείξει καμία ευελιξία στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα επί του θέματος υπήρξε αντίδραση και από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με πηγές προσκείμενες στο Αμερικανό υπουργό Τζακ Λιου να επαναλαμβάνουν τη βούληση των ΗΠΑ για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας.