Να αποφύγει πάση θυσία τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις ή -στη χειρότερη των περιπτώσεων- να περιοριστεί σε περικοπές κάτω του 10% μόνο για τα υψηλά ποσά θέλει η κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ετοιμάσει σχέδιο εναλλακτικών μέτρων και θα το παρουσιάσει αύριο στους δανειστές ώστε να πάρει το «ok» και εν συνεχεία το δρόμο για τη Βουλή.

Το σχέδιο του υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ, ενώ αυξάνει και τις εργοδοτικές εισφορές, κάτι όμως που οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτουν.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το 2016 θα εξοικονομηθεί ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, από το σκέλος όλων των συνταξιοδοτικών παροχών και μάλιστα αυτό το ποσοστό (1%) θα πρέπει να διασφαλίζεται σε μόνιμη βάση για τα επόμενα έτη, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν το 2016 να αποδίδουν κάθε χρόνο ποσό ίσο με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αν για κάποιο έτος όμως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, τότε θα αναζητούνται πρόσθετα μέτρα για να συμπληρωθεί το ποσό που υπολείπεται ως το 1% του ΑΕΠ.

Τα 6 σημεία του σχεδίου Κατρούγκαλου:

1. 2% πάνω οι ασφαλιστικές εισφορές

2. 8-15% μείωση στις επικουρικές συντάξεις

3. 10% «κουρεμένο» εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

4. Μικρότερα εισοδηματικά κριτήρια για ΕΚΑΣ

5. 12-40% περικοπές στα μερίσματα Δημοσίου και Μετοχικών Ταμείων των αποστράτων

6. Μείωση εισφορών για εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες

BINTEO STAR