​Αργά το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν οι κύριοι Σταθάκης, Βερναρδάκης και Σκουρλέτης, οι οποίοι συζήτησαν με το γνωστό πλέον κουαρτέτο και διαπραγματεύτηκαν για τα προαπαιτούμενα.

2425147.jpg
Η πρώτη μάχη δόθηκε για τα κόκκινα δάνεια, τα οποία αφορούν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ο κύριος Σταθάκης συζητούσε με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) για μία ώρα χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία για το καυτό θέμα. Γι' αυτό και ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα Τετάρτη αλλά και για την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «δεν πωλούνται» σε ξένα funds δάνεια νοικοκυριών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και πως αυτό θα συμβεί μόνο με τα επιχειρηματικά. Μάλιστα, έγινε κουβέντα για το νομικό πλαίσιο που αφορά στη λειτουργία εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων- τα περίφημα funds. Ωστόσο, το κουαρτέτο ζητάει το άνοιγμα όλων των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση Σταθάκη κουαρτέτου:

1. Η δημιουργία του Διακυβερνητικού οργάνου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

2. Η ίδρυση ειδικής συντονιστική�� γραμματείας.

3. Η δευτερογενής νομοθεσία για το νόμο Κατσέλη- με απλά λόγια οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίζουν λεπτομερώς τις δόσεις.
2425149.jpg
Στην συνέχεια, �� υπουργός ΠΑΠΕΝ (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με τους δανειστές. Κύριο θέμα στο τραπέζι ήταν ο ΑΔΜΗΕ, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν πρέπει να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του, με το κουαρτέτο να διαφωνεί. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη διαπραγμάτευση για να "κλειδώσει" το υπόλοιπο της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θέλει να «περάσει» τα εξής μέτρα:

1. Πώληση «κόκκινων δανείων», αλλά μόνον για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι για δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων.

2. Ενιαίο μισθολόγιο και αξιολόγηση στο δημόσιο, που δεν θα επιφέρουν απώλειες και μειώσεις για κανέναν.

2. Κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

4. Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπου μόλις το 50% (ή το 20%) των εσόδων από τις πωλήσεις θα πηγαίνει για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, ενώ τα υπόλοιπα θα στρέφονται για την ανάπτυξη, τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

Παράλληλα, ο κύριος Κατρούγκαλος ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με το κουαρτέτο φαίνεται πως θα παρουσιάσει το σχέδιο του, ώστε να μην γίνει περικοπή στις κύριες συντάξεις.

Προϋπόθεση για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις είναι να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση από τους δανειστές, αλλά και η αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζόμενων κατά 1%.

Έξι σημεία έχουν κλειδώσει σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Τα πέντε από αυτά περιλαμβάνουν σημαντική επιβάρυνση είτε για όσους έχουν βγει ήδη σε σύνταξη είτε για όσους πρόκειται να βγουν το επόμενο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν από την Αθήνα την Παρασκευή, ενώ έδωσαν διορία στην κυβέρνηση μέχρι την άλλη Παρασκευή στις 18 Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν.


Δείτε περισσότερα για τα κόκκινα δάνεια και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR