Στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου θα αναπτυχθούν δυναμικά, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας και της σχετικής συμπληρωματικότητας των δύο οικονομικών.

dsgadgeryey.jpg
Τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί για την φιλία και την περαιτέρω σύσφιξη ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες» και υπογράμμισε ότι η παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου στην Αθήνα «επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την άνθιση της οικονομικής μας συνεργασίας».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν πηγές που πρέπει να αξιοποιηθούν στην προοπτική ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και όχι συγκρούσεων και διχασμού στην περιοχή, ενώ συμπλήρωσε πως η διμερής Ελλάδας-Αιγύπτου και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου δεν έχει στόχο να εναντιωθεί σε τρίτες χώρες.

«Οι διμερείς σχέσεις μας και οι τριμερείς που χτίζουμε με την Κύπρο, αποτελούν πυλώνα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας» επισήμανε.

Ακόμα πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται γεωγραφικά σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι που ενώνει τρεις ηπείρους, «στον σύγχρονο ‘δρόμο ��ου μεταξιού'», με την Ελλάδα να αποτελεί πύλη της Ευρώπης για την Αίγυπτο και την Ευρασία και την Αίγυπτο να αποτελεί πύλη για την Αφρική.

Υπογράμμισε την στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαμετακόμισης σε συνθήκες παγκοσμίου εμπορίου και επισήμανε τις δυνατότητες που δημιουργεί η νέα Διώρυγα του Σουέζ και η ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο μεταφορών και logistics center.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των θαλασσίων κοιτασμάτων, υπο��ραμμίζοντας πως «η διμερής και τριμερής συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων στην περιοχή, ώστε αυτοί να μην αποτελούν πηγή συγκρούσεων, αλλά να μας φέρουν πιο κοντά».

Είπε επίσης ότι ��πάρχουν αυξημένες δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης, μέσω πηγών υδρογονανθράκων, ηλεκτρικής και ήπιας ενέργειας, «δυνατότητες που θα αναπτύξουμε βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι εναντίον τρίτων».

«Στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι σήμερα, το πεδίο με την πιο σημαντική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, «τις οποίες θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε».

Τόνισε το θετικό της οικονομικής ανάπτυξης της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε πως σύντομα και η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ευελπιστούμε ότι οι επενδύσεις και η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εργασθεί στην κατεύθυνση ανάπτυξης των οικονομικών της σχέσεων με την Αίγυπτο, ώστε αυτές να ανέλθουν στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών τις οποίες χαρακτήρισε εξαίρετες.

«Εκπροσωπούμε δύο χώρες που αποτελούν και μπορούν να αποτελούν παράδειγμα σχέσεων σε μια περιοχή που περνά αστάθεια» τόνισε ο κ . Τσίπρας, τασσόμενος υπέρ της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και της ειρήνης, της διπλωματικής επίλυσης του Συριακού, της δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό και υπέρ της προσπάθειας ξεπεράσματος της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης μέσω της ανάπτυξης διμερών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι τόνισε από την πλευρά του ότι το ζητούμενο είναι να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις.

Ακόμα, στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου και στον τομέα της υλοποίησης επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον χαιρετισμό του, απόψε το βράδυ στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με τις βαθιές στην Ιστορία ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, και την επιρροή που αυτός άσκησε στο διάβα των αιώνων.

Ακόμα τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που πέφτει στους ώμους των κυβερνήσεων Ελλάδας - Αιγύπτου για συνεργασία και απηύθυνε κάλεσμα «στην πορεία της Αιγύπτου προς την ανάπτυξη».

Υπογράμμισε δε ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων που έγιναν πρόσφατα στη Μεσόγειο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. «Σκοπός είναι η συνέχιση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια» σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, ανέφερε χαρακτηριστικά.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.png

Υπογραφή συμφωνιών Ελλάδας - Αιγύπτου

Δύο συμφωνίες κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρείας και μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Δαμιέττης υπεγράφησαν ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Παράλληλα, υπεγράφη σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρείας και μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Δαμιέττης.