Πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία των φυλακών ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το «Κολαστήριο Κορυδαλλού».
Ο κ. Τσίπρας είχε την Τρίτη επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού και ζήτησε επίσπευ��η των απαιτούμενων ενεργειών για τη βελτίωση των συνθηκών.
Λίγη ώρα μετά, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει πως «η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό».
«Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Η κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου. Ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%)» αναφέρει -μεταξύ άλλων- η ανακοίνωση του υπουργείου, προσθέτοντας πως ήδη έχει δ��ομολογηθεί και η ενίσχυση του προσωπικού.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να σβήσει τις «φωτιές» αφού στο hashtag #kolastirio που γράφουν οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι (οι οποίοι κάνουν από χθες απεργία πείνας και απέχουν εδώ και 23 μέρες από τη φαρμακευτική αγωγή) έκαναν λόγο για «στάχτη στα μάτια με βεβιασμένης κινήσεις» και κατήγγειλαν «έκτακτα εξιτήρια σε ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας μετά τη δημοσιότητα του θέματος, για να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών».
ς;ε;ςε.jpg