Φωτιές έχει ανάψει το «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ όπου είπε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη.

«Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική» είπε με επικριτικό τόνο ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας το Ταμείο ότι ζητάει «παράλογα» πράγματα τόσο από την Ελλάδα, με σκληρές μεταρρυθμίσεις, όσο και από την ΕΕ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Ο συμβιβασμός γίνεται στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει τον συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα. Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Ο Τσίπρας διώχνει έναν από τους βασικούς δανειστές»

Με τον εμφατικό τίτλο «ο Τσίπρας διώχνει έναν από τους βασικούς δανειστές» σχολιάζει τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού το Politico.

Το άρθρο του Vince Chadwick στέκεται στο ότι ο πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξής του- τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωση�� και θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει σε αυτό, καθώς -όπως είπε- οι απαιτήσεις ως προς τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου είναι μη ρεαλιστικές.

«Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να διαχειριστεί το πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ» σημειώνει το Politico.

«”Μη απαραίτητη” για τον Τσίπρα η παρουσία του ΔΝΤ»

Για δηλώσεις-φωτιά του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο η Le Monde, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι έγιναν την παραμονή της έλευσης στην Αθήνα του κουαρτέτου (Κομισιον, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ).

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Αθήνα για να επιθεωρήσουν το νέο πακέτο μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση εντός του Δεκεμβρίου για να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

«Ο Tσίπρας πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητα τα δισεκατομμύρια του ΔΝΤ»

«Ο Tσίπρας πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητα για τη χώρα του τα δισεκατομμύρια του ΔΝΤ» επισημαίνει, εξάλλου, η Die Welt σε δημοσίευμά της.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης ήταν «μεταρρυθμίσεις έναντι δισεκατομμυρίων» αλλά πλέον «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει την οικονομική υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού».

Η θέση του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, και το ΔΝΤ δείχνει να βάζει ένα μεγάλο αστερίσκο στη συμμετοχή του στο τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Όπως είχε μεταδώσει ο ανταποκριτής του STAR στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είχε ξεκαθαρίσει ότι μόνο αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ θα πάρει την απόφαση για το αν θα συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα.