​Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, Τρίτη οι εκπρόσωποι των θεσμών και θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει πολλά δύσκολα θέματα, όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικά για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να αποφύγει την ιδιωτικοποίησή του, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα καταθέσει, προβλέπει να σταματήσει ο ΑΔΜΗΕ να ανήκει μετοχικά στη ΔΕΗ, αλλά το 51% των μετοχών του να παραμείνει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 49% να δοθεί σε ιδιώτες. Από την άλλη, οι θεσμοί θέλουν το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ να περάσει σε ιδιώτες.

Επ’ αυτού λοιπόν θα συζητήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης με τους Ν. Κοστέλο, Ρ. Ρέφερ, Ν. ΤζιαΤζιαμαρόλι και Ν. Βελκουλέσκου.

Πάντως, χθες το Eurogroup έστειλε τριπλό μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ψήφιση της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, το… «κλέιδωμα» του ασφαλιστικού και τη διασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το θέμα αυτό.

Μάλιστα τα νέα μέτρα, όπως συμφωνήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ εντός του έτους.