​Μπορεί το καλοκαίρι να βρεθήκαμε ένα βήμα πριν από την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, παρ’ όλ’ αυτά, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Π. Σόοφ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα Grexit.

«Το θέμα του Grexit ανήκει στο παρελθόν. Ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το ήθελαν ποτέ. Αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση που δεν ήταν ηθελημένη, ούτε από τη βόρεια, ούτε από τη νότια Ευρώπη. Όμως η ίδια η Νομισματική Ένωση, έτσι όπως δημιουργήθηκε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, παρουσιάζει μεγάλα ελλείμματα. Το κοινό νόμισμα δεν ήταν λανθασμένη απόφαση. Στο πλαίσιο της γεωπολιτικής ήταν μια σωστή ιδέα. Όμως ��ήμερα αυτά τα ελλείμματα είναι ξεκάθαρα και δεν δουλέψαμε αρκετά, ώστε να τα άρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.

Σχολιάζοντας μάλιστα την ικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος να διαχειρισθεί την κρίση, ο κ. Σόοφ σημείωσε ότι «στη Γερμανία πολλοί έλεγαν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα τα κατάφερναν και στη συνέχεια σχολίαζαν ότι προσπάθησαν να την επιλύσουν επιβαρύνοντας τα κατώτερα στρώματα, ενώ οι πιο πλούσιοι δεν επιβαρύνθηκαν επαρκώς».

Πάντως όπως επεσήμανε ο Γερμανός πρέσβης, υπάρχει μια κατανόηση στη Γερμανία, ότι «ο ελληνικός πληθυσμός έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί οι δημοσιονομικοί στόχοι να αντιμετωπίζονται μόνον μέσα από τη βαριά φορολογία».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Σόοφ προειδοποίησε ότι αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορέσουν να αντέξουν την πίεση, τότε η συνθήκη Σένγκεν με κάποιο τρόπο θα πάψει να ισχύει.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ανοικτά, εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην προκειμένη περίπτωση των συνόρων της Ελλάδας και επομένως δεν επιτρέπεται να αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στο προσφυγικό ζήτημα.

«Στο προσφυγικό δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αντίθετα υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Η ΕΕ και όλοι μας κλείναμε τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα καλούνταν να φέρουν το κύριο βάρος της εισόδου των προσφύγων. Ήμασταν προσκολλημένοι στο Δουβλίνο. Επί χρόνια δεν κάναμε κάτι κι έτσι φθάσαμε στην έξαρση του προβλήματος το περασμένο καλοκαίρι», είπε.

Τέλος, σχετικά με τη λύση που πρέπει να προτιμηθεί για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Σόοφ τόνισε πως η Γερμανία θεωρεί ότι η λύση αυτή βρίσκεται σε τρία επίπεδα: την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, τη δίκαιη κατανομή του προσφυγικού βάρους μεταξύ των κρατών – μελών, την αλλαγή της μη αλληλέγγυας στάσης των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.