​Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάθονται ξανά στο μεγάλο τραπέζι των Βρυξελλών το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο στην ατζέντα του Eurogroup επί της ουσίας είναι σαν να… μην υπάρχει η Ελλάδα, αφού οι εταίροι δεν θα αφιερώσουν για τη χώρα μας στην σημερινή συνεδρίαση πάνω από 20 λεπτά!

eukleidis-tsakalotos-eurogroup.jpg2015-07-07t122801z_697798257_gf10000151323_rtrmadp_3_eurozone-greece.jpgEurogroup-GR-IBNA1.jpg

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star Channel στις Βρυξέλλες κ.Θ.Αθανασίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο θα αναγνώσει ένα κείμενο σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Θεσμών, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομόλογους του για όλα τα νεότερα σχετικά με τις συνομιλίες και τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η χώρα μας.

Νωρίτερα….

Ντάισελμπλουμ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με την Ελλάδα, αλλά...

dais.jpg

«Έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη ��ωστή τροχιά» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την καλή συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών επιβεβαίωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

mosko.jpg

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας ότι αν και δεν υπάρχει εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας.

Ντομπρόβσκις: Πρέπει στην Ελλάδα να φτιαχτεί ένα μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα

domr.jpg

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη να φτιαχτεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό» συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ.Ντομπρόβσκις, το επόμενο σημαντικό βήμα, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο κ.Ντομπρόβσκις, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος εγκρίθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, επισημαίνοντας ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Σημαντικό ρόλο σημαντικό ρόλο όπως είπε θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στουμπ: Υπάρχουν καθυστερήσεις στο ασφαλιστικό, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν

υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.jpg

Και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ μίλησε για το Ασφαλιστικό, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες Αθήνας-εταίρων.

«Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο ασφαλιστικό, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και μετά τη νέα χρονιά θα είμαστε πάλι σοφότεροι», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν λίγο μετά τη νέα χρονιά. Όσον αφορά στην Ελλάδα είναι δύο πράγματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ένα είναι το ευρώ και το άλλο η ζώνη του Σένγκεν και νομίζω ότι είναι μια σαφής ένδειξη μιας Ένωσης που βασίζεται σε κανόνες», πρόσθεσε ο ίδιος .

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο κ.Στουμπ είπε «δεν ρίχνω το φταίξιμο στην Ελλάδα, αλλά νομίζω εμείς στην Ευρώπη πρέπει να δούμε την ευρύτερη εικόνα», επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία και ευρωπαϊκές λύσεις .

«Η Ελλάδα είναι καλό παράδειγμα. Με την Ελλάδα και το ευρώ, μπορούμε πάντα να πηγαίνουμε σε ένα blame game, κάτι που είναι εντελώς άχρηστο, και η Ελλάδα αναφορικά με τη συνθήκη του Σενγκεν, δεν μπορεί να κάνει πολλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χανς Γεργκ Σέλινγκ: Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο

Χανς Γεργκ Σέλινγκ.jpg

O υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας θετικό μήνυμα την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016.

«Εάν αληθεύει αυτό που δηλώνουν οι ειδικοί, ότι δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν χρειάζεται τα ποσά που είχαν αρχικά προβλεφθεί, τότε είμαι αισιόδοξος, πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΒΙΝΤΕΟ STAR