​Στο ασφαλιστικό, αλλά και στα σενάρια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

Σε επισήμανση του γνωστού εκδότη και σχολιαστή του κεντρικού δελτίου του Star, ότι έρχεται «Αρμαγεδδώνας» στο ασφαλιστικό και ότι η κυβέρνηση πιέζεται να μειώσει κι άλλο τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, ο κ. Σκουρλέτης είπε:

«Δεν έχουμε δει ακόμη την έκβαση αυτής της μάχης. Μην προεξοφλούμε, διότι εδώ και δύο μήνες ακούμε για μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά δεν έχει συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «το βασικό είναι να σωθούν οι κύριες συντάξεις. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, είναι κομβικό σημείο οι συντάξεις των απόμαχων. Ξέρουμε ότι στις δεδομένες συνθήκες, οικογένειες ολόκληρες στηρίζονται στις συντάξεις, τα εγγόνια ή γονείς καμιά φορά. Άρα, είναι πολύ κρίσιμο να μη θίξουμε αυτά τα ισοδύναμα».

Αναφερόμενος στα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της Welt, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε:

«Κατ’ αρχήν, να δούμε αν συσχετίζονται τα δημοσιεύματα με τις θέσεις κάποιων κομμάτων. Νομίζω ότι τελικά αυτά συσχετίζονται. Εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να υπονομεύσουν -εντός ή εκτός εισαγωγικών- τη σημερινή κυβέρνηση. Η ση��ερινή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει μία συμφωνία με τους δανειστές, δεν είναι αυτή που θα θέλανε. Θα προτιμούσαν μία κυβέρνηση, η οποία να είναι και ιδεολογικά, στρατηγικά μαζί τους. Δεν το βλέπουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά. Τέτοιες προτάσεις, ουσιαστικά, θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση, να δημιουργήσουν μια κατάσταση ομηρίας της. Οικουμενικές κυβερνήσεις από μόνες τους νοθεύουν ουσιαστικά τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση».

Στο ερώτημα αν συμφωνεί με το επιχείρημα ορισμένων πλευρών ότι μία οικουμενική κυβέρνηση θα καθιστούσε αξιωματική αντιπολίτευση την Χρυσή Αυγή, ο υπουργός τόνισε:

«Θα ήταν μια εξ��� ανατανακλάσεως επίπτωση, φαλκιδεύεται η ίδια Δημοκρατία, όταν δεν υπάρχει ο ρόλος της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι διαφορετικό να υπάρχει συναίνεση σε ορισμένα ζητήματα, κοινωνικά, εθνικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να μεταφράζεται σε μία εφ’ όλης της ύλης συνεργασία και μία ακύρωση των διακριτών ρόλων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντέξει με 153 βουλευτές, ιδίως στο Ασφαλιστικό, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε:

«Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι αριθμητικό ή δεν θα είναι αριθμητικό. Το πρόβλημα της κυβέρνησης θα είναι διαρκώς η σχέση της με την κοινωνία. Όσο θα παίρνει μέτρα που παρότι θα είναι δύσκολα, θα είναι κατανοητό από τον κόσμο -από την πλειοψηφία, τουλάχιστον- ότι είνα�� αναγκαία για να περάσουμε τη στενωπό, τότε θα στέκεται στα πόδια της, δεν θα επηρεάζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για την ώρα τα έχει καταφέρει».