Υπέρ της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα τάσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με άρθρο του στα «Νέα», ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι υπό τη δική του ηγεσία η ΝΔ δεν θα συναινέσει με τον Αλέξη Τσίπρα εκτός αν η κυβέρνησή του δεν πληροί τις τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις που θέτει. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά:
Πρώτον, θα έπρεπε να πειστεί ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ειλικρινείς με έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά του πρωθυπουργού των σφαλμάτων του.
Δεύτερον, θα έπρεπε η κυβέρνηση που ζητά συναίνεση να εμπνέει εμπιστοσύνη. «Πως να εμπιστευτεί κανείς έναν πρωθυπουργό που ψεύδεται ασύστολα και χωρίς ενδοιασμούς;» αναρωτιέται.
Τρίτον, σημειώνει ότι θα έπρεπε να συμμετέχει η αντιπολίτευση στη σύνταξη και την εποπτεία υλοποίησης ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και εξόδου από αυτήν.
«Είναι στα όρια του σουρεαλισμού το γεγονός ότι σήμερα ζητά συναίνεση αυτός που κατέλυσε μονομερώς την ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση που σημειώθηκε στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, το 2011 για την Παιδεία» ξεκαθαρίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ιδεοληπτικές εμμονές και πως οδηγούν τη χώρα βαθύτερα στο τέλμα και καταλήγει: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ταχείες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, από δραστική απορρύθμιση της αγοράς, από ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να ανακάμψει. Γι' αυτό σήμερα περισσότερο από ποτέ η Νέα Δημοκρατία οφείλει να εκφράσει εκείνα τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας που είναι πολιτικά άστεγα».