​Για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νόμοι θα εφαρμοστούν και η σιδηροδρομική γραμμή θα ανοίξει.

«Η Ειδομένη θα "καθαρίσει" από μετανάστες στις επόμενες μέρες (...) Θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Καταβάλουμε προσπάθεια να μην πέσει ξύλο, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους», είπε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:

«Δέκα μέρες κατειλημμένη είναι η σιδηροδρομική γραμμή, δεν μπορείς σαν κράτος να μην αντιδράσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ακόμα ότι σιγά σιγά αποσύρονται οι μετανάστες από την Ειδομένη, και πως την Κυριακή βρίσκονταν εκεί 1.000.

«1.500 μετανάστες γύρισαν από την Ειδομένη και περιμένουμε άλλους 1.500. Όσοι θέλουν αίτηση ασύλου θα τους δώσουμε δυνατότητα να το κάνουν. Πάρα πολλοί μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν μόνοι τους στις χώρες τους, υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής, θα γίνουν και απελάσεις», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Τέλος, κατήγγειλε πως η Frontex είχε ζητήσει να έρθουν στη χώρα μας παρατηρητές από τα Σκόπια, τα οποία ονομάζουν αυθαίρετα «Μακεδονία».

«Ουδέποτε αρνηθήκαμε δυνάμεις της Frontex, αντιθέτως ζητήσαμε 1.600 άτομα, και είχαμε δεχθεί τη δακτυλοσκόπηση», είπε ο υπουργός και προέβλεψε πως αν συνεχίζουν να υψώνονται φράχτες το προσφυγικό θα επιδεινωθεί.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Ειδομένη και ��ις δηλώσεις του κ.Μουζάλα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR