​Στην τσίτα βρίσκεται η κυβέρνηση, ανεβάζοντας ταχύτητες, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχει κλείσει τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, ώστε να ολοκληρωθεί στην ώρα της η αξιολόγηση και να μην καθυστερήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Αυτό όμως φαντάζει άθλος, καθώς μέχρι την επόμενη Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές σε ένα πακέτο μέτρων, αρκετά σοβαρών, για τα οποία θα χρειαστεί νέος κύκλος… σκληρών διαπραγματεύσεων.

Έτσι στο σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και θα δώσει κι ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε και πώς θα υλοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων.

Την Τρίτη μάλιστα ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και να συμφωνήσει μαζί τους όλες τις λεπτομέρειες του νέου εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Επτά είναι τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά, βάζοντας σε κίνδυνο τον στόχο ��ης κυβέρνησης για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος το συντομότερο δυνατό.

1. Κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων
Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, ενώ ενδεικτικό είναι πως δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη θέση για τη μορφή, τις αρμοδιότητες και κυρίως τα όρια μέσα στα οποία θα δράσουν στην Ελλάδα οι σύμβουλοι διαχείρισης κόκκινων δανείων για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη νομοθεσία.

2. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Η πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ δεν καλύπτει του δανειστές, οι οποίοι ζητούν την είσοδο των ιδιωτών, ώστε να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας.

3. Η υιοθέτηση των 10 συστάσεων του ΟΟΣΑ από τη δεύτερη εργαλειοθήκη
Αφορά στα πετρελαϊκά προϊόντα και στα αναψυκτικά και χρειάζεται για να περάσει νομοθεσία, η οποία θα γίνει όπως όλα δείχνουν την τελευταία στιγμή.

4. Επιτάχυνση μεγάλων έργων που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία
Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποσχεθεί την μελλοντική απεμπλοκή τους, καθώς κάθε έργο έχει δικά του προβλήματα, που όπως είναι λογικό δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε επτά μέρες.

5. Βελτίωση χωροταξικού σχεδιασμού και του δασικού νόμου
Οι δανειστές περιμένουν προτάσεις βελτίωσης από το αρμόδιο υπουργείο, σε θέματα που μπορούν να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

6. Μισθολόγιο Δημοσίου
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και για τις αυξήσεις που θα δοθούν, αλλά και για τις προσλήψεις που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και ζητά να τηρηθεί ο κανόνας πέντε απολύσεων για κάθε μία πρόσληψη μέχρι το τέλος του 2019.

7. Γενική Γραμματεία Εσόδων
Στο θέμα αυτό οι δανειστές, εκτός από την επιλογή του προσώπου που θα μπει στο τιμόνι της υπηρεσίας και θα πρέπει να καλύπτει τα δικά τους στάνταρντ, αναμένεται να πιέσουν και για την πλήρη ανεξαρτησία της, κάτι που δεν αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών.