Ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, καθώς και ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε, εμφανίστηκε κάθετος σε δηλώσεις του στο «Mega Σαββατοκύριακο», λέγοντας πως:

«Καμία χώρα δεν κινδυνεύει με έξοδο από την Σένγκεν», προσθέτοντας ότι η Συνθήκη πλέον είναι υπό συνεχή αξιολόγηση, σχετικά με το αν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης:

«Αυτό βεβαίως εκ των πραγμάτων μεταφέρεται ως ευθύνη στα κράτη μέλη. Τούτη την ώρα που μιλάμε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Χθες, προχθές, μετά τις δυο δραματικές συνεδριάσεις για δυο ολόκληρες μέρες των συμβουλίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τόσο εγώ ως επίτροπος όσο και ο κ. Άσελμπορν ως προεδρεύων κάναμε ξεκάθαρες δηλώσεις, δεν εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο η Σέγκεν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ωστόσο επισημάναμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, προειδοποίησε πως αν καταρρεύσει η Σένγκεν, τότε θα καταρρεύσει και η Ευρώπη, ενώ απάντησε και στο ερώτημα αν η Ελλάδα έφτασε κάποια στιγμή κοντά στην πόρτα εξόδου:

«Σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση είναι αλήθεια, ακούσατε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι καλό θα είναι από την ώρα που υπάρχει μεγάλη πίεση στα σύνορα της Ευρώπης να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 26 και να δημιουργηθεί ένα είδος μικρής Σέγκεν», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει.

Τέλος, αναφερόμενος στην παρουσία της Frontex στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, εξήγησε πως «είναι υρωπαϊκό όργανο, δεν είναι ένα ξένο σώμα που έρχεται για να παρέμβει στα εσωτερικά μιας χώρας, έρχεται να βοηθήσει με τη γνώση, τους ανθρώπους, μην ξεχνάτε ότι μέλη της Frontex είναι και Έλληνες για τη διαχείριση των διαδικασιών που απαιτούνται για την καταγραφή, την ταυτοποίηση, τη δαχτυλοσκόπηση».