Ποιος είδε τον Βενιζέλο και δεν… τον φοβήθηκε!

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε έξαλλος μετά από αναφορά του Δημήτρη Μάρδα για το PSI.

«Υφυπουργός εψεύσθη ασύστολα προσπαθώντας να παραπλανήσει την κρίση του Σώματος, ενώ διεξάγεται η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία του Προϋπολογισμού στη Βουλή» είπε ο κύριος Βενιζέλος στη Βουλή και εξήγησε: «Ο κ. Μάρδας ζήτησε να παρεμβληθεί στη συζήτηση για να ενημερώσει το Σώμα πόση είναι η ονομαστική μείωση του χρέους που επιτεύχθηκε με τις μεγάλες παρεμβάσεις του 2012. Και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συνολική ονομαστική μείωση είναι 51 δισ. ευρώ, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για ένα ωμό ψέμα και για μία επιχείρηση συνειδητής παραπλάνησης της Βουλής και της κοινής γνώμης».

Όπως ο ίδιος είπε, μόλις την Πέμπτη του απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σχετική ερώτηση ότι η ονομαστική μείωση του χρέους το 2012 είναι στα 108,5 δισ. ευρώ στο επίπεδο χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης και στα 96 δισ. ευρώ στο επίπεδο χρέους της Γενικής Κυβέρνησης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αλήθεια θα υπερισχύσει έναντι «του ψεύδους, της συκοφαντίας, της χυδαιότητας και της εξαπάτησης» και κάλεσε την κυβέρνηση, αν θέλει στήριξη και βοήθεια, «να τα μάθετε αυτά, να τα τιμήσετε, να τα υποστηρίξετε και να φέρετε και το κατιτίς επιπλέον αυτών».

Υπερασπιζόμενος τα λεγόμενα του, ο κ. Μάρδας επικαλέστηκε τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει ότι η μείωση του χρέους ήταν μόνο κατά 51,2 δισ. ευρώ και είπε «δεν είναι δικοί μου υπολογισμοί, είναι όλα εδώ μέσα».

Η απάντηση του κ. Μάρδα έκανε ακόμη πιο έξαλλο τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για το πόσο λανθασμένα διαβάζει τις εκθέσεις ένας υφυπουργός και καθηγητής των οικονομικών επιστημών.

«Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ποια ήταν η συνολική επιβάρυνση του χρέους το 2012, επειδή έτρεχαν ελλείμματα και βεβαίως το όφελος από την παρέμβαση του 2012 δεν έμεινε καθαρό. Στο τέλος του 2012 έπρεπε να ενσωματώσουμε τα ελλείμματα που είχαν παραχθεί λόγω της κρίσης και λόγω της ύφεσης» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους: «Ο κ. Μάρδας συγχέει το όφελος της παρέμβασης στο χρέος –και μάλιστα της ονομαστικής παρέμβασης – γιατί αυτό δεν θίγει σε τίποτα την καθαρή παρούσα αξία, με τη συνολική εικόνα της διαχείρισης του έτους. Συνολικά. Βεβαίως, συνεχίζαμε να παράγουμε χρέος γιατί δεν είχαμε φτάσει στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και ενώ φτάσαμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας γύρισε στην ύφεση και τα πρωτογενή ελλείμματα».