Την εκτί��ηση ότι κάποιοι κύκλοι επεξεργάζονται σενάρια διάλυσης της ΕΕ με «όχημα» το προσφυγικό και τη συνθήκη Σένγκεν, εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον Σκάι.

«Δεν πρόκειται για Grexit ή για έξοδο της Ελλάδας για τη Σένγκεν, αλλά υπάρχουν κάποιες «φωνές» οι οποίες ενδεχομένως να μην θέλουν την ενότητα της ΕΕ. Κάποιοι, ενδεχομένως, επεξεργάζονται σενάρια διάλυσής της, διαχωρισμού της;» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει τα υποτιθέμενα σενάρια εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Frontex με επίσημα αιτήματα και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνική υποδομή. Απ` όλα όσα ζητήθηκαν, η αλήθεια είναι ότι η Frontex ανταποκρίθηκε περίπου στο 1/10» υποστήριξε η κυρία Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε ότι ζητήθηκε από τη Frontex η συνδρομή στη δημιουργία ενός γραφείου καταγραφής στα σύνορα της χώρας με τα Σκόπια.

Η ίδια, παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots κάνοντας λόγο για αντικειμενικούς λόγους όπως «η εξεύρεση των χώρων, που δεν ήταν πάντα μια εύκολη ιστορία». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η δέσμευση της χώρας μας είναι αυτά να είναι σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Τι απαντά στον Φέρχοφσταντ για τα σύνορα «ελβετικό τυρί»

Απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις Φέρχοφσταντ, ο οποίος παρομοίασε τα σύνορα της χώρας με ελβετικό τυρί, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης και ανέφερε μάλιστα σαν απόδειξη το γεγονός ότι οι τρομοκράτες που έλαβαν μέρος στην πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι είχαν ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές, αντίθετα με το ότι συνέβη στις υπόλοιπες ευρωπα��κές χώρες από τις οποίες πέρασαν.

Κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία;

Αναφορικά με την κυβερνητική πλειοψηφία και αν είναι οριακή, είπε: «Οριακός αριθμός είναι το 151. Με 151 βουλευτές έχουν υπάρξει κυβερνήσεις σε αυτή τη χώρα, που κράτησαν πολύ καιρό. Προχθές είχαμε ΚΟ, συζητήθηκε το Ασφαλιστικό και όλα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Όλοι οι βουλευτές διατύπωσαν την άποψή τους. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει συνεκτική».

Τι είπε για την «υπόθεση Σταθάκη»

«Έβγαλε ικανοποιητική ανακοίνωση ο ίδιος ο υπουργός. Οι έλεγχοι που γίνονται από την Επιτροπή του Πόθεν Έσχες και όπως ξέρετε δεν αφορούν μόνο στον κύριο Σταθάκη, αφορούν σε περίπου άλλους έντεκα των οποίων τα ονόματα δεν βγήκαν στη δημοσιότητα και είναι των αντιπάλων χώρων» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το θέμα με τα πόθεν έσχες του κυρίου Σταθάκη.

«Μία Επιτροπή του Πόθεν Έσχες, είναι αρμόδια και είναι και υποχρεωμένη να διερευνήσει ενδεχόμενα λ��θη. Η διερεύνηση δεν ποινικοποιείται. Πρέπει να διερευνηθούν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Επομένως, είναι μια διαδικασία που καλώς συνεχίζεται, και όταν το πόρισμα -με το καλό- βγει, το συζητάμε αν υπάρχει θέμα. Αλλά ξέρετε, όταν κάποιος πάει στο δικαστήριο, δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος, ούτε θα έπρεπε να διασύρονται προσωπικότητες με βάση αυτό» πρόσθεσε η ίδια.