​Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στην οικονομία, μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στον Έλληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα», είπε στα ελληνικά ο κ. Κέρι προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για την οικονομία και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά η Ελλάδα θα τα καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει.

«Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ. Κλειδί στις προσπάθειες αυτές τις χώρας μας είναι οι ξένες άμεσες επενδύσεις», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι… «ανοιχτή για δουλειές».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα ��ης ενέργειας και στο ρόλο της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στον δια – Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Κέρι αναγνώρισε ότι όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στη λύση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος, ενώ εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «παρά την οικονομική κρίση η χώρα υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία».

Τέλος ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες, όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Ο Ν. Κοτζιάς από την πλευρά του αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο κ. Κέρι είναι ένας σπουδαίος υπουργός Ε��ωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του.

Καταλήγοντας ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, μια χώρα που εκπέμπει σταθερότητα και υπογράμμισε ότι είναι προτεραιότητα η πολιτική λύση στη Συρία.