​Μια επιστολή καταπέλτη έστειλε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ο Λιθουανός επίτροπος, Β. Αντριουκάιτις, περιγράφοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο, όσα είδε με τα μάτια του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μυτιλήνη στις 19 Νοεμβρίου.

«Δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα», έγραψε ο Λιθουανός επίτροπος, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους Ευρωπαίους.

Τμήμα της επιστολής δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα και εκτός των άλλων σε αυτή ο κ. Αντριουκάιτις αναφέρει:

«Ήμουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλά εξαντλημένα, παγωμένα, αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμία κουβέρτα. Μου είπαν ότι τρία μικρά παιδιά που είχαν φτάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές ημέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα».

Μετά από την επιστολή αυτή ξεκίνησαν και οι έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα για επίσπευση των διαδικασιών ώστε να γίνουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί για το προσφυγικό, διαφορετικά, η χώρα θα βγει από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Μάλιστα δημιούργησε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ να φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να δηλώνει:

«Η Ελλάδα είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδ��ς μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν».