Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, όπου αναφέρθηκε σε… «κωλοτούμπες» ένθεν και ένθεν.

«Η εναλλαγή ρόλων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από το ‘‘ναι σε όλα’’ στο ‘‘όχι σε όλα’’ και τούμπαλιν, βαθαίνει την υπάρχουσα αναξιοπιστία της πολιτικής. Χρειάζονται προτάσεις, συγκεκριμένες και υπεύθυνες, απ’ όλους. Αν όχι τώρα, πότε;» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βαρεμένος τόνισε ότι πλανάται όποιος νομίζει ότι ενδεχόμενη αποτυχία του κυβερνητικού προγράμματος θα τον φέρει σε πλεονεκτική θέση διότι «θα πρόκειται για μια συνολική ήττα του πολιτικού συστήματος».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τα περί πολιτικής αστάθειας, είπε: «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ούτε ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές και άρχισε συζήτηση αν θα πέσει η κυβέρνηση. Είναι άλλο θέμα να εκτιμά ο οποιοσδήποτε ότι υπάρχουν μέτρα βαριά και, άρα, υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της κοινωνικής και πολιτικής βάσης στήριξής τους, και άλλο να τίθεται θέμα πολιτικής σταθερότητας».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι μπορούν να οικοδομηθούν συγκλίσεις με βάση «συνεκτικές πολιτικές με κοινωνικοπολιτικό πρόσημο» αλλά τάχθηκε κατά των «βραχύβιων συγκολλήσεων» όπου «οι συμμετέχοντες περισσότερο θα ανταγωνίζονται ενόψει του τέλους του βίου της συγκόλλησής τους, παρά για να τερματίσουν την αστάθεια και να βγάλουν την χώρα στο ξέφωτο».

«Η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη. Δοκιμάζεται οριακά η φοροδοτική ικανότητα πλατειών λαϊκών στρωμάτων. Κάποτε, η μεσαία τάξη είχε πολλά να δώσει, αλλά φοροδιέφευγε μέσα σ’ ένα κλίμα κυβερνητικής ενοχής και γενικευμένης συνενοχής. Τώρα, δοκιμάζεται από την υπερφορολόγηση» πρόσθεσε ο κ. Βαρεμένος, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

«Μην ψάχνουμε αλλού το αριστερό πρόσημο της πολιτικής, μέσα στα ασφυκτικά μνημονιακά πλαίσια, παρά μόνο στη δικαιότερη κατανομή των βαρών και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Με τους σημερινούς δείκτες ανεργίας δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αυτό απαιτεί συγκεκριμένα κίνητρα για πρωτότυπη, καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.