Την εκτίμηση ότι πίσω από τα σχέδια για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη της Σένγκεν κρύβεται η Γερμανία και οι χώρες-δορυφόροι της, εξέφρασε η Κάτια Μακρή.

«Δικό τους είναι το σχέδιο για την ύπαρξη δύο κατηγοριών γύρω από τη συνθήκη Σένγκεν και εμάς μας θέλουν στη Β’ Εθνική» είπε η κα Μακρή στο σχόλιό της στο κεντρικό δελτίο του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα.

«Το ατυχές είναι ότι πατάνε πάνω και σε πραγματικά περιστατικά. Μου λέγανε από τις Βρυξέλλες ότι είπαμε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα κάνουμε 5 hot spots. Δεν έχει γίνει κανένα. Από την άλλη, υπάρχουν διαθέσιμα 350 εκ. ευρώ για βοήθεια προς τους πρόσφυγες και έχουμε πάρει μόλις 30 εκ. ευρώ γιατί δεν έχουμε υποβάλει κανένα απολύτως πρόγραμμα στην Ευρώπη! Τέλος, μας λένε “γιατί δεν θέλατε τη Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια; Δεν θέλατε να καταγράφονται οι πρόσφυγες και να βλέπουμε πόσους έχετε τακτοποιήσει;”» σχολίασε η κα Μακρή.

«Η συνθήκη Σένγκεν δεν είναι μόνο τα διαβατήρια ή η τελωνειακή ένωση. Εγώ θα θυμίσω και μια δήλωση του Γιούνκερ που έλεγε πως όποια χώρα φύγει από τη Σένγκεν, σιγά-σιγά φεύγει και από την ευρωζώνη. Άρα λοιπόν η Γερμανία προσπαθεί από την πίσω πόρτα να μας διώξει από την ευρωζώνη» κατέληξε στο σχόλιό της.