Σε θρίλερ εξελίσσεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο μετά και τα «αν» και «εφόσον» του εκπρόσωπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι όλα θα κριθούν από την πρώτη αξιολόγηση.

Στην ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους, ο Τζέρι Ράις προανήγγειλε την επιστροφή της εκπροσώπου του Ταμείου στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και τόνισε ότι ήδη έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί τη χώρα μας μέσα στο Γενάρη. Κάπου εκεί… έριξε τη βόμβα!

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μόνο αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ θα πάρει την απόφαση για τον αν θα συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα!

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ακόμη κι αν αποφασίσει να συμμετέχει αυτό θα γίνει υπό τη μορφή ενός νέου προγράμματος Ευρωπαίων και ΔΝΤ, το οποίο θα ικανοποιεί τις δύο προϋποθέσεις του Ταμείου: την υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά αλλά και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους (όπως είπε η σχετική συζήτηση θα γίνει το Ιανουάριο, μετά την αξιολόγηση).

Ο ίδιος, πάντως, εξήγησε ότι το ΔΝΤ δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει αργήσει πολύ καθώς είναι λογικό να παρουσιάζονται κατά καιρούς εμπόδια.