Τον Φεβρουάριο του 2016 εκτιμά πως θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Reuters, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη μία ελάφρυνση του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι το «κλείδωμα» των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση θα δώσει έναν «καθαρό ορίζοντα» στους επενδυτές και τόνισε πως η πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους αξίζει να εξεταστεί εφόσον περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια: «Το 15% του ΑΕΠ είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, εάν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν όμως τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει πολύ να το εξετάσουμε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα».

Μάλιστα, τόνισε ότι μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους μας «θα στείλει τον δράκο του Grexit για ύπνο μια και καλή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 ενώ και οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων θα αρθούν εντός του ερχόμενου έτους.

Όσον αφορά το πότε θα βγει η χώρα στις αγορές ομολόγων, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι ίσως γίνει και στο τέλος του 2016 αλλά αυτό είναι… «50-50»!