​Απαντήσεις για το προσφυγικό έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην ��ουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν.

Ο υπουργός χαρακτήρισε "ψευδή" τα δημοσιεύματα και έκανε λόγο για «διαστρέβλωση και απόκρυψη». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαιρετική συνεργασία με την Frontex, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται.

«Το θέμα αυτό δεν τίθεται από την Ευρώπη, αλλά από κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, που φέρονται με τον γνωστό τρόπο στους πρόσφυγες. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία αντιδρούν σ’ αυτή την πολιτική με τους φράκτες. Χώρες της Ευρώπης πάνε να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα στη χώρα μας», ανέφερε και σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, απλώς έχει γίνει συζήτηση ανάμεσα σε δύο Επιτρόπους.

Ο υπουργός προανήγγειλε δυναμική παρέμβαση των ελληνικών Αρχών στα σύνορα με τα Σκόπια, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

«Όποτε έχω πει ότι η κατάσταση θα καθαρίσει - το είπα στη Μυτιλήνη, το είπα στη Βικτώρια – η κατάσταση καθάρισε. Με αυτή την έννοια λοιπόν στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και η λύση αυτή προφανώς δεν θα είναι μια βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι μια δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας και πιστεύω για όλα τα πολιτικά κόμματα, αφού κανείς δεν θέλει να ασκείται βία ή οτιδήποτε άλλο. Δίνουμε μια ευκαιρία και προσπαθούμε να το αποφύγουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως στα χερσαία σύνορα η διαχείριση είναι άψογη και πρόσθεσε αναφερόμενος στην κατάσταση στο ανατολικό Α��γαίο: «Στα θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αποτροπής. Είναι πνιγμός… Και αυτό το ξέρουμε όλοι. Και όσοι κυβέρνησαν παλαιότερα και η κυβέρνηση τώρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε δηλώσει στην ΕΕ ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε εμείς, εξάλλου δεν μας το ζητάει κανείς. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και για αυτό έχουμε προμετωπίδα της πολιτικής μας την αντιμετώπιση των ροών στην Τουρκίας – στις ακτές της Τουρκίας - είναι ότι άπαξ και μπει μέσα στη βάρκα όταν φτάσει σε μας δεν μπορεί παρά να γίνει διάσωση και αυτό γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ