​Μπορεί την Τετάρτη η κα Γεροβασίλη να διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν τους Ευρωπαίους να απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, σήμερα όμως, μετά και από τη διαρροή εγγράφου που αποκαλύπτει σχέδιο για διετή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε πιέσει.

«Δεχθήκαμε πιέσεις για τη συνθήκη Σένγκεν στη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και να υπάρξουν κοινές επιχειρήσεις με τη Frontex στα σύνορα, αλλά η ελληνική πλευρά απέρριψε το ενδεχόμενο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος στον Real Fm, υπογραμμίζοντας ότι από τα αιτήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς την Frontex έχει ικανοποιηθεί μόλις το ένα δέκατο.

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει ένα δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και έχει λάβει μόνο 30 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο έγγραφο που διέρρευσε πριν από λίγες ώρες, η κα Γεροβασίλη είπε:

«Εγώ θα σκεφτόμουν κάτι άλλο, θα σκεφτόμουν ότι κάποιοι, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ότι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι, ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις. Εδώ θα έπρεπε να το δούμε εκ του αντιστρόφου και είναι και μία παρατήρησή μου σε φωνές της αντιπολίτευσης που βγήκαν σήμερα για να καυτηριάσουν την κυβέρνηση ότι είναι ανεπαρκής, έχω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα όσα έχει δεσμευτεί, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα. Επομένως από την πλευρά μας δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως διασπείρονται και διάφορες ανακρίβειες γύρω απ’ όλο αυτό».

Απαντώντας μάλιστα στα δημοσιεύματα του ξένου, αλλά και του εγχώριου Τύπου, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε:

«Μερίδας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας αναπαράγουν τα ξένα δημοσιεύματα, που δεν θα έπρεπε έτσι άκριτα να το επαναλαμβάνουν διότι η Ελλάδα έχει δεχθεί τη βοήθεια της Frontex. Είναι ανακριβές εντελώς ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της Frontex, αλλά αυτό όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων, αλλά σε επίπεδο καταγραφής. Επίσης όλα όσα έχουν ζητηθεί, όση βοήθεια έχει ζητηθεί από την πλευρά της Frontex σε αυτό το επίπεδο, δεν έχει σταλεί ούτε το ένα δέκατο», είπε.

Παραδέχθηκε πάντως ότι κάποιες διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν και τόνισε:

«Επιτάχυνση θα πρέπει να γίνει και γίνεται, δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας. Θα θυμίσω όμως ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτός προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει πάρει μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια κι αυτό εξαιτίας γραφειοκρατίας. Κι αυτό να το θυμίσουμε».

«Η απόφαση την οποία τελικά και η χώρα μας υλοποιεί, όπως δεσμεύεται, είναι να δεχθεί τη βοήθεια της Frontex στα επίπεδα ταυτοποίησης των πρ��σφύγων. Από κει και μετά μπορώ να σας πω ότι υπάρχει αίτημα προς τη Frontex για ενίσχυση και με στελέχη και με εξοπλισμό και με σκάφη από τα οποία έχουμε πάρει περίπου το 1/10», κατέληξε η κα Γεροβασίλη.