​Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ο. Γεροβασίλη να διαψεύδει τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν, όμως σήμερα διέρρευσε στη δημοσιότητα εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά σχέδιο για διετή έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Τίτλος του εγγράφου, στο οποίο... φωτογραφίζεται η Ελλάδα, χωρίς να κατονομάζεται, είναι «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» και απευθύνεται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ και στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που θα γίνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:

«Πολλά κράτη μέλη έχουν επαναφέρει προσωρινά τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα, σύμφωνα με τα άρθρα 23-25 του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν.

Βάσει αυτών, ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εφαρμόσει τέτοιους ελέγχους για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες. Η παράταση αυτής της κατάστασης θα απαιτούσε την έγκριση από το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 26 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Η σύσταση αυτή μπορεί να εκδοθεί σε εξαιρετικές περιστάσεις για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α του Κώδικα συνόρων της Σένγκεν δεν είναι επαρκή.

Όταν σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνολική λειτουργία του χώρου τίθεται σε κίνδυνο, και στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια στον χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα ή μέσα σε μέρη αυτών, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί ν�� παραταθεί μέχρι μια συνολική περίοδο δύο ετών».

Μάλιστα η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει τα εξής τέσσερα σημαντικά ζητήματα:

• Την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους.
• Την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.
• Την αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση.
• Την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

egg1_0.jpg

Πυρά Κατάινεν κατά της Ελλάδας

Μετά τον πρόεδρο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, Γ. Φερχόφσταντ, επίθεση εναντίον της Ελλάδας για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.

«Όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ερωτηθείς μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Κατανάινεν απάντησε:

«Δεν είχαμε σχετική συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον κατά την παρουσία μου. Είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ευρώπης και για τον χώρο Σένγκεν και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διατηρηθούν. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Όπως ανέφερα, όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό οι πάντες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν».

Τουσκ: «Έλεγχος έως και 18 μήνες για όσους θέλουν να εισέλθουν στην Ε.Ε.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ ζήτησε να ελέγχονται οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ για μια περίοδο που θα μπορούσε να φτάσει έως και τους 18 μήνες.

«Αν θέλουμε να ελέγχουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο από το λεπτό που χρειάζεται για ��α πάρουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Guardian, Figaro, la Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza και Suddeutsche Zeitung.

«Στη διεθνή νομοθεσία, όπως και στην ευρωπαϊκή, υπάρχει αυτός ο κανόνας των 18 μηνών που ανταποκρίνεται στον χρόνο που χρειάζεται για τον έλεγχο. Μπορούμε και πρέπει να κρατούμε τους μετανάστες έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι», πρόσθεσε.

Άσελμπορν: «Υπάρχουν ακόμα προβλήματα, αλλά υπάρχουν και βελτιώσεις»

«Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συ��εργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν στο Reuters.

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις», πρόσθεσε απορρίπτοντας οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι έδωσε τελεσίγραφο στην Αθήνα όσον αφορά στον κίνδυνο εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο κ. Άσελμπορν σημείωσε ακόμα ότι έχει ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που έχει επιδείξει η Ελλάδα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για τη Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος και γι' αυτό, ως την ��αρασκευή, έχουμε ακόμη (...) μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο. Αυτοί που μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη ή για μια “μίνι-Σένγκεν” στον Βορρά καταστρέφουν το “πνεύμα” της Ευρώπης», είπε.

Μπακογιάννη σε Κοτζιά: «Υπάρχουν συζητήσεις περί επανεξέτασης της Συνθήκης Σένγκεν»;

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν, κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ, Ντ. Μπακογιάννη.

Στην ερώτησή της η κα Μπακογιάννη θυμίζει ότι στις 4 Νοεμβρίου 2015 είχε υποβάλει ερώτηση, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται περί επανεξέτασης του καθεστώτος της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα, αλλά όπως τονίζει δεν έλαβε απάντηση.

Ρωτά επίσης τον Ν. Κοτζιά τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να σταματήσουν οι συζητήσεις και τα σενάρια που διαρρέονται στον Τύπο και τον καλεί να εξηγήσει για ποιους λόγους η κυβέρνηση απέρριψε την αποστολή 400 ανθρώπων της Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, γιατί επιμένει να μη χρησιμοποιεί τις ομάδες γρήγορης παρέμβασης της Frontex και γιατί δεν θέλει 300 ειδικά μηχανήματα για την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών και την ενσωμάτωσή τους στην κοινή βάση δεδομένων της ΕΕ.

Διερωτάται τέλος αν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον κίνδυνο, τον οποίο συνεπάγεται για τη χώρα μας η άρνησή της να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές δομές.

«Το ένα Grexit φέρνει το άλλο. Σας κάνω έκκληση να βγείτε και να πείτε καθαρά ότι θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν έχετε περιθώρια, δεν έχουμε φίλους και συμμάχους και εσείς περί άλλων τύρβαζετε. Αναρωτιέμαι αν έχετε συνείδηση του προβλήματος», είπε στη Βουλή η κα Μπακογιάννη.

Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο

eu-council-schengen-integrity-14300-12-2015.pdfeu-council-schengen-integrity-14300-12-2015.pdf

Δείτε σχετικό ΒΙΝΤΕΟ από το STAR