​«Η Ελλάδα είναι υπό έντονη πίεση, απ�� κάποιες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες λανθασμένα πιστεύουν ότι οι προσφυγικές ροές μπορούν να ελεγχθούν από την χώρα μας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με τους New York Times.

«Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και η Ευρώπη το έχει κατανοήσει με καθυστέρηση, η Ελλάδα είναι η αρχή του ''διαδρόμου''. Η πόρτα είναι στην Τουρκία.Γι' αυτό, αν οι ροές δεν ελεγχθούν στην Τουρκία, είναι αδύνατο να γίνει αυτό από την Ελλάδα ή όποιο άλλο μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ.Μουζάλας.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο για τον κίνδυνο αποβολής της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ.Μουζάλας απάντησε ότι δεν έχει διατυπωθεί καμία επίσημη τέτοια απειλή. «Υπάρχει μύθος και αλήθεια», σχολίασε, αναφερόμενος στις καταγγελίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων που επικαλούνται τα ξένα ΜΜΕ.

Τι προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν

Συμφωνία του Σένγκεν, γνωστή και ως Συνθήκη του Σένγκεν, καλείται η συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορί��ς για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Περαιτέρω, στις 19 Ιουνίου 1990 υπεγράφη εκ νέου στο Σένγκεν η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική Συμφωνία. Άλλα κράτη μέλη των ΕΚ και της ΕΕ που μεταγενέστερα υπέγραψαν Πρωτόκολλα και Συμφωνίες προσχώρησης στα δύο ανωτέρω διεθνή κείμενα ήταν η Ιταλία το 1990, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1991, η Ελλάδα το 1992, η Αυστρία το 1995 και η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία το 1996. Ταυτόχρονα με τις τελευταίες, η Ισλανδία και η Νορβηγία —δύο κράτη τα οποία, αν και δεν ήταν μέλη των ΕΚ, εντούτοις συμμετείχαν προ πολλού (1957) στη Βόρεια Ένωση Διαβατηρίων (γνωστή και ως Σκανδιναβική Ένωση Διαβατηρίων) με τους λοιπούς σκανδιναβούς γείτονές τους— υπέγραψαν ειδική Συμφωνία με τα υπόλοιπα δεκατρία κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν στο κεκτημένο του Σένγκεν προκειμένου να συνδεθούν και αυτά με τη Ζώνη Σένγκεν. Στην Ελλάδα η Συνθήκη του Σένγκεν, η Σύμβαση Εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν και τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες προσχώρησης των νέων κρατών (μεταξύ 1990 και 1996) κυρώθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2514/1997.