​Μπορεί λόγω τρομοκρατίας και προσφυγικής κρίσης να έχει ατονήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει…. Η διελκυστίνδα μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών καλά κρατεί. Το ίδιο και η κριτική και επιφυλακτική διάθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι, όταν σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ, ο κ.Σόιμπλε προέκρινε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, o γερμανός υπουργός δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την ιδέα αυτή, μολονότι έχει αποφασιστεί στο μεταξύ ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ και η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα επιδεικνύει ουσιαστικό ζήλο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο γερμανός υπουργός φαίνεται πως έχει πολύ καλύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία με τον νυν έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μια από τις προειδοποιήσεις του κ.Σόιμπλε προς την Ελλάδα που θα θυμούνται πολλοί από το 2015 ήταν ένας συνδυασμός αγγλικών και γερμανικών λέξεων και δη γερμανικής διαλέκτου. «Am 28., 24:00 Uhr, isch over» (στις 28 του μηνός, στις 12 το βράδυ, τελείωσε). Ήταν η φράση με την οποία ο γερμανός υπουργός επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την τότε καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων. Η διορία εξέπνευσε τελικώς, εντούτοις το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδας παρατάθηκε για τέσσερις μήνες, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση Τσίπρα.

Με τη σκληρή και άκαμπτη στάση του έναντι της Ελλάδας ο κ.Σόιμπλε αναρριχήθηκε τότε στην κορυφή της λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για έναν υπουργό Οικονομικών. Στην Ελλάδα αντίθετα, έγινε το πλέον μισητό πρόσωπο. Σε διάφορα, ενοχλητικά, σκίτσα ο γερμανός πολιτικός παρουσιάστηκε συχνά με ναζιστική στολή, ως πρωθιερέας της καταστροφής.

Η διάσταση απόψεων με την κα Μέρκελ επί του ελληνικού ζητήματος οδή��ησαν τον κ. Σόιμπλε ακόμη και στο να φλερτάρει με την ιδέα της παραίτησης, αν και η Καγκελάριος ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι ο υπουργός της ζήτησε κάτι τέτοιο. Γεγονός είναι πάντως ότι στην πραγματικότητα η διαμάχη μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχει επιλυθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους επόμενους μήνες ο υπουργός θα εκφράσει με την πρώτη ευκαιρία τους ενδοιασμούς και τις επιφυλάξεις του.

Πρόσφατα, οι δανειστές ενέκριναν την εκταμίευση της υποδόσης των δυο δις ευρώ, αλλά και τη σταδιακή αποδέσμευση των δέκα δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εντούτοις ένα νέο πακέτο δύσκολων μεταρρυθμίσεων βρίσκεται προ των πυλών. Σύντομα θα τεθούν προς διαπραγμάτευση το αμφιλεγόμενο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.