​Τελεσίγραφο στην Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μέχρι τις 17 – 18 Δεκεμβρίου έστειλαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, διαφορετικά, η χώρα μας θα βρεθεί εκτός της συνθήκης Σένγκεν.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ζητούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του hot spot της Λέσβου, την αποστολή 400 ανθρώπων της Frontex για ενίσχυση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων, τη δράση των ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex και την αποστολή 300 μηχανημάτων για την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αρκετά μάλιστα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, επικαλούμενα κοινοτικές πηγές, αναφέρουν ότι η ΕΕ προειδοποίησε την Αθήνα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με ��ναστολή της Συνθήκης Σένγκεν εάν δεν επανεξετάσει τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, προειδοποιούν ακόμα ότι στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής, θα ξεκαθαρίσουν στην Αθήνα ότι αν δεν αναλάβει δράση η ίδια, θα λάβουν εκείνοι δραστικά μέτρα.

Σ’ αυτά είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνεται και η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, απειλή που έχει διατυπωθεί πολλάκις στο παρελθόν.

Τέλος, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει μια κοινή συνοριακή δύναμη να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων και αρκετοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει ειδική αποστολή της Frontex και να επανεξετάσει το σύστημα καταγραφής των προσφύγων.