Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα δεν έχει ούτε στρατηγικό πλαίσιο ούτε κυβέρνηση με ικανότητα διακυβέρνησης» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργός ότι πυροδότησε την κατάσταση «επιδιώκοντας δήθεν συναίνεση».

«Στην πραγματικότητα το έκανε γιατί δε θέλει συναίνεση. Επιδιώκει εκβιαστική συσπείρωση του χώρου, επιδιώκει την ενοχοποίηση της αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι η μνημονιακή πολιτική και τα σκληρά μέτρα είναι όλα ιδιοκτησίας ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η δική σας πολιτική τα κατέστησε όλα αναγκαία». Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι οι θεσμικές αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν γίνονται επειδή το επιβάλει η τρόικα αλλά από επιλογή της κυβέρνησης «ως όχημα για να περάσουν αλλαγές και να δοθεί εικόνα δήθεν μεταρρύθμισης που δε στηρίζει η αντιπολίτευση».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο «γιατί δεν υπήρχε πλειοψηφία ώστε να μείνει η χώρα στην ΕΕ». Ωστόσο, έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι «κακώς ψηφίσαμε χωρίς εγγυήσεις, όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους τυχοδιωκτισμούς πρέπει να τους δεσμεύεις».

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και για το θέμα του PSI για το οποίο έχει ασκήσει σκληρή κριτική η κυβέρνηση και ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για εξεταστική επιτροπή: «Ναι, να γίνει η εξεταστική επιτροπή. Για ιστορικούς και παιδαγωγικούς λόγους. Να ανασυσταθεί η επιτροπή που κάνατε στην προηγούμενη Βουλή. Οφείλετε να προχωρήσετε και να μας πείτε γιατί σας πήραν από τα χέρια τα 11 δισ. του ��ΧΣ που χάσατε, για τα ταμειακά διαθέσιμα που έχετε κάνει ρέπος και έντοκα γραμμάτια χωρίς προοπτική αποκατάστασης, γιατί αυξήσατε το χρέος και γιατί τώρα ευνουχίζετε την εθνική διαπραγμάτευση με αυτά που λέτε. Έχετε ένα απύθμενο μίσος για το κούρεμα του χρέους το 2012. Είναι όμως εθνικό διαπραγματευτικό έγκλημα να αμφισβητείτε την παρέμβαση που έγινε τότε και που είναι το πλαίσιο και το επιχείρημά σας, αφού εσείς στην υποτιθέμενη διαπραγμάτευση σας κυνηγάτε το συμπλήρωμα των ρυθμίσεων του»!».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρα είπε σε αυστηρό τόνο: «Θα την βλέπετε με το κυάλι (σ.σ.: τη διαπραγμάτευση του 2012) και θα την προσκυνάτε!».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα γιατί «συνέδεσε τη διαπραγμάτευση του Μνημονίου με το προσφυγικό» και αναρωτήθηκε γιατί δεν έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα των πλωτών hot spots. Παράλληλα, σχολίασε το θέμα με τα tweets του πρωθυπουργού που διεγράφησαν, κάνοντας λόγο για «επιπολαιότητες και ερασιτεχνισμούς».