«Εγώ αν έβλεπα ότι θα μπορούσα να στηρίξω την κυβέρνηση και να φύγουμε από τα μνημόνια, θα το έκανα κι ας μείνω εκτός Βουλής. Θα το έκανα για τη χώρα. Φοβάμαι ότι μου ζητούν να τους δώσω στήριξη αλλά μετά και θα μείνουμε στη μέση και εγώ θα έχω καταστραφεί πολιτικά» δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στην ΕΡΤ για τα σενάρια συνεργασίας με την κυβέρνηση, μετά και το «παράθυρο» που άνοιξε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων «οι ψηφοφόροι μου δεν μου δίνουν τέτοια εντολή (σ.σ.: εννοεί για συνεργασία με την κυβέρνηση)». «Όλοι μου τηλεφωνούν και μου λένε "πρόσεξε μην σε διπλώσει ο Τσίπρας, εμείς πάμε τώρα για 15%”. Και να πήγαινα δεν θα βελτιωνόταν η εικόνα της κυβέρνησης. Θα γινόμουν άλλη μια “τσόντα”» πρόσθεσε.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται Ευρωπαίο πολιτικό και υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν μπορεί να συνεργαστεί με «κρατιστές»: «Δεν κάνω για συνεταίρος ανθρώπων που πιστεύουν σε κρατισμούς και είναι κρατικοδίαιτοι. Εγώ την Ευρώπη την αγαπώ και την πιστεύω, είμαι Ευρωπαίος πολιτικός, ενώ αυτοί κάνουν αγγαρεία».

«Οι υπουργοί του Τσίπρα δεν κάνουν ούτε για εκπροσώπηση σε γειτονιά»

Ο κ. Λεβέντης τόνισε στη συνέχεια πως «στη νέα έκδοση της Ένωσης Κέντρου δεν υπάρχουν προδότες» και σημείωσε πως δεν μπορεί αυτός να σηκώσει «όλες τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος».

«Γιατί να κάνω υποχώρηση εγώ και να μην την κάνει ο Τσίπρας; Αποδείχθηκε ότι έλεγε επί 5 χρόνια ψέματα» είπε σε υψηλούς τόνους.

Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στους υπουργούς της κ��βέρνησης λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει υποχρέωση να βάλει τεχνοκράτες υπουργούς γιατί οι περισσότεροι δεν κάνουν για εκπροσώπηση ούτε σε γειτονιά».

«Τα βάζετ�� όλοι με τη Μέρκελ. Αυτή φταίει, όχι εμείς;»

«Τα βάζετε όλοι με τη Μέρκελ. Η Μέρκελ θα μπορούσε να μας πει “άει στο διάολο” και να μας στείλει στη χρεοκοπία, να είμαστε σαν τη Βολιβία» είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Έχουμε μια τάση να κατηγορούμε τον Σόιμπλε και τους Γερμανούς για όλα. Δεν φταίνε αυτοί. Φταίει το πολιτικό σύστημα, φταίνε οι διπλές και τριπλές συντάξεις, οι συντάξεις-μαϊμού, φταίνε οι διορισμοί που έκαναν και κάνουν».

Απαντώντας στο ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, είπε: «Ένα λεπτό… Αλληλεγγύη είναι αν γίνει ένας σεισμός, μια πλημμύρα, να έρθουν να σε βοηθήσουν. Να σπαταλάς εσύ και να πληρώνουν οι άλλοι φορολογούμενοι δεν είναι αλληλεγγύη, είναι ηλιθιότητα».

«Βλέπω τον Τσίπρα να είναι ανήσυχος»

Ο κ. Λεβέντης τόνισε πως βλέπει τον πρωθυπουργό τελευταία «να είναι ανήσυχος», ενώ τόνισε πως δεν έχει κλείσει η ημερομηνία για το μεταξύ τους ραντεβού.

Σε ερώτηση για το αν θα συζητήσουν για μια ενδεχόμενη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως είπε και η Όλγα Γεροβασίλη, απάντησε: «Αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα. Το άλλο είναι να πιούμε καφέ».