​Την ικανοποίησή του από το ταξίδι στο Ιράν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς με δήλωσή του στην ΕΡΤ, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι στην ρωσοτουρκική κρίση.

«Πήγαμε στο Ιράν για να διαμορφώσουμε ένα συνολικό σχέδιο δράσης, αυτό που λέμε στη διπλωματία “action plan” το οποίο ελπίζω να είναι έτοιμο εν όψει της επίσκεψης του κυρίου πρωθυπουργού, του κυρίου Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του επόμενου χρόνου», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:

«Το ταξίδι στο Ιράν ήταν ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό και ήταν ένα από τα ταξίδια που κάναμε στην περιοχή. Σας θυμίζω ότι τις δυο τελευταίες βδομάδες πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και στις 8 του Δεκέμβρη περιμένουμε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στην Αθήνα».

Αναφερόμενος στην ένταση στις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Όσον αφορά τις Βρυξέλλες, ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ του να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα όσον αφορά τις σχέσεις της Δύσης και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και ο διάλογος που ξεκίνησαν στη Βιέννη με κύριο στόχο να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την αποκατάσταση της λειτουργίας της κοινωνίας στη Συρία και τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού Συντάγματος και εκλογές σε αυτή τη χώρα. Διότι η πηγ�� του προσφυγικού προβλήματος και η λύση αυτού του προβλήματος είναι η ειρήνευση της Συρίας».